fbpx
 In Hírek

Az Európa Parlament (EP) döntése értelmében az eddigi nyolc helyett tizennégy nap áll rendelkezésre az internetes vásárlóknak, hogy a termék kézhezvételét követően meggondolják magukat és elálljanak a vásárlástól - írja a Világgazdaság. A döntés nem meglepetés, a jogszabályváltozás előkészítéséről már régóta tudni lehetett.

Az elállás jogát a a távollevők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II. 5.) Kormányrendelet szabályozza, amely az Európai Unió ajánlásának megfelelően 8 munkanapban határozta meg a fogyasztó számára rendelkezésre álló időt a vásárlástól való elállásra. Az uniós ajánlás minimuma minden tagállam számára kötelező, de Németországban például már korábban is 14 napot határozott meg a helyi jogszabály, illetve a fejlett piacokon egyes webáruházak üzletpolitikai megfontolásokból, önként kitolták a határidőt akár 30 napra is.

Az uniós ajánlás megszületése óta rengeteget fejlődött az e-kereskedelem, így ennek megfelelően kellett a fogyasztók védelmét is erősíteni. Az elállási jog 14 napra növelése már régóta szerepelt a tervek között, így az EP döntése nem volt meglepetés. Az új jogszabályt még az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, majd ezt követően kell minden egyes tagállamnak saját jogszabályrendszerébe átvezetni, amire két év áll rendelkezésre. Egy korábbi parlamenti bizottsági ülésen elhangzottak szerint – amelyen a SzEK.org is képviseltette magát – a magyar kormány már idén ősszel szeretné módosítani a fogyasztóvédelmi szabályozás internetes vásárlókra vonatkozó részeit, amely az elállás jogának kiterjesztése mellett több más pontosítást is tartalmazna. Többek között az új jogszabály a mostanihoz képest egyértelműbben kimondaná, hogy elállás esetén a fogyasztónak a vásárláskor fizetett teljes vételár visszajár, a szállítási költséggel együtt. (A fogyasztót csak a visszajuttatás költsége terheli!)

Kapcsolódó információk:

A Világgazdaság cikke itt olvasható.