fbpx
 In Hírek

2021. január 1-jétől az adóhatóság részére történő online számla-adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésre került többek között a magánszemély vevők felé kiállított számlákra vonatkozóan is, kivéve a MOSS rendszer alkalmazása esetén. Az új szabályozás jelentősen érinti az e-kereskedelemmel foglalkozó társaságokat (webshopok; online piacterek). A koronavírus járványra tekintettel 2021. január 1-je és április 1-je között egy türelmi időszak van érvényben, amely időszak alatt az adóhatóság nem szab ki bírságot azon Társaságokra, amelyek nem, vagy nem teljeskörűen tesznek eleget a 2021. január 1. napjával hatályba lépett jelentéstételi kötelezettségeknek (a már korábban hatályba lépett szabályokra nem vonatkozik a szankciómentes időszak).

 2021. július 1-jétől hatályba lépnek az e-kereskedelemre vonatkozó új szabályok is, amelyek tekintetében mentesülnek az online számla-adatszolgáltatási kötelezettség alól azon érintett társaságok, amelyek a kibővített egyablakos rendszer, az ún. OSS rendszer alkalmazásával teljesítik majd az áfakötelezettségüket. Az adóhatóság által kiadott online számla-adatszolgáltatásról szóló tájékoztatóban azonban nincs olyan információ, amely arra utalna, hogy az érintett e-kereskedelmet folytató társaságok az átmeneti időtartam idejére mentesülnének az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alól, vagyis a 2021. április 1-je és 2021. július 1-je közötti időszakban az e-kereskedőkre is vonatkozni fog az adatszolgáltatási kötelezettség.

 A kapcsolódó informatikai, rendszerszintű fejlesztések kialakításának szükségessége miatt a jelenlegi szabályozás magas adminisztrációs terhet róhat az érintett társaságokra a fenti, három hónapos átmeneti időszakra teljesítendő kötelezettségek kapcsán. Minderre tekintettel érdemes felülvizsgálni, hogy az adott webáruház hogyan tud eleget tenni a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségének, azaz milyen belső folyamatokat, rendszereket kell esetleg átalakítani, frissíteni a jogszabályoknak való megfelelés érdekében. Ezen túlmenően érdemes alternatív, költséghatékony megoldásokon is gondolkodni a jelentési kötelezettséggel járó többlet terhek minimálizálása érdekében.