fbpx
 In Hírek
A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org), mint a hazai e-kereskedelmi piac egyetlen szakmai szervezete, kiemelt fontosságú feladatának tekinti a piaci verseny tisztaságának megvédését. Az utóbbi időben elharapóztak az olyan magyar nyelven működő, de külföldi webshopok, amelyek az egyes európai országokban érvényes, néhol jelentősen, akár közel 20%-kal alacsonyabb áfa-kulcsot szabálytalanul kihasználva, vagy esetenként akár áfa-mentes értékesítést folytatva, tisztességtelen árelőnyre tesznek szert a magyar piacon, ezzel nehéz helyzetbe hozva a szabályosan működő cégeket. Igyekszünk a lehető legtöbb eszközzel fellépni a jelenség ellen, nem csak a hazai e-kereskedők, hanem a fogyasztók védelmében is. Tevékenységünk részeként a hazai piacon működő ár-összehasonlító oldalak számára ajánlást fogalmaztunk meg a webshopok árainak listázásával kapcsolatban.

Mivel az internetezők leggyakrabban az ár-összehasonlító oldalakról értesülnek a hazai átlagos áraknál, az eltérő áfa alkalmazásának köszönhetően, jóval alacsonyabb áron értékesítő e-kereskedőkről, ezért fontosnak tartjuk, hogy a listázott webshopok között ne szerepeljenek olyanok, amelyek az általuk adott kedvező árakat az alacsonyabb áfa-kulcsok szabálytalan alkalmazásával érik el!

Fentiek miatt a következő ajánlást fogalmazzuk meg az ár-összehasonlító oldalak üzemeltetői  számára: csak az alábbi feltételek fennállása esetén listázzanak be bármely magyar nyelven is elérhető, a hazai piacot megcélzó webshopot az oldalukon:

  • a webshop a jogszabályokban előírt módon egyértelműen feltünteti a fogyasztói árat, amely tartalmazza az áfát és annak mértékét is
  • a webshop bejelentkezett a magyar áfa hatálya alá és a Magyarországon érvényes áfa-kulcsokat használja
  • a weboldalon pontosan megállapítható, hogy ki az áruház üzemeltetője, egyértelműen, a magyar jogszabályoknak megfelelően fel vannak tüntetve az üzemeltető elérhetőségei
  • az üzemeltető adatainál megtalálható a cég magyar adószáma

Javasoljuk, hogy a fenti feltételek bármelyikének hiánya esetén az adott webshop listázását szüntessék be, illetve tagadják meg!

Az ajánlást a SzEK.org minden magyarországi ár-összehasonlító oldal figyelmébe ajánlja, de ezen túl is kiemelve az egyesület tagságába tartozó Árukereső.hu-t és Olcsóbbat.hu-t. Javasoljuk az oldalakat üzemeltető cégeknek, hogy szerződési feltételeiket a fentiek szellemében módosítsák, ezzel is hozzájárulva a piaci verseny tisztulásához.

Az ajánlást a SzEK.org elnöksége 1./2013.12.12. számú határozatában jóváhagyta.

Az ajánlás teljes szövege, a jogi és fogyasztóvédelmi indoklásokkal együtt – melyet minden ár-összehasonlító oldal számára külön eljuttatunk – itt olvasható »