fbpx
 In Hírek

"Intenzív fellépésünknek nem az a célja, hogy a magyarországi internetes gazdaságot ellehetetlenítsük" - írja Czöndör Szabolcs, az APEH Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztályának vezetője a SZEK.org-nak írt levelében. Az év elején megalakult osztály létrehozása és az APEH 2009-es ellenőrzési irányelveiben leírtak jelzik: az APEH külön figyelmet fordít az elektronikus kereskedelem ellenőrzésére. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SZEK.org) támogatja a szakszerű, korrekt APEH-vizsgálatokat, miután azok hozzájárulnak az internetes piac tisztulásához és közvetlenül segítik az elektronikus kereskedelem iránti vevői bizalom erősödését.

A téma iránti fokozott érdeklődést jól mutatja, hogy a Napi Gazdaság és az Index.hu is vezető hírben számolt be az e-kereskedelmi cégek körében végzett adóellenőrzésekről. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a SZEK.org tagjai, mint a hazai internetes piac kiemelkedő vállalkozásai, jelentős erőfeszítéseket tesznek tevékenységüknek a jogi és adózási szabályoknak megfelelő folytatása érdekében. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy ennek az elvárásnak nem mindig könnyű eleget tenni: az egyébként is közismerten túlszabályozott és helyenként átláthatatlan magyar jogszabályi környezet az e-gazdaság területén további csapdákat rejt, bár el kell ismerni a kormányzat és törvényhozás erőfeszítéseit ezek felszámolása érdekében. Pozitív példaként említhetjük a csomagküldő kereskedelemre vonatkozó regisztráció eltörlését, vagy a hozzáértő munkatársakból álló APEH osztály létrehozását. (Korábban előfordult SZEK.org-tagcégnél olyan adóellenőrzés, ahol a revizor nem volt tisztában az internetes kereskedelem működésével.)

A SZEK.org alapszabályban is rögzített feladata, hogy – többek között ismeretterjesztéssel, szakmai képviselettel – elősegítse az e-kereskedelem fejlődését. Ennek megfelelően legutóbbi konferenciánk egyik kiemelt témája volt az elektronikus számlázás, május 28-i klubestünkön az elektronikus kereskedelem jogi buktatóiról volt szó (házigazda: Dr. Ormós Zoltán ügyvéd), a nyári szünet után, szeptember 24-én pedig Czöndör Szabolcs, az APEH Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztályának vezetője lesz a SZEK-klub vendége. Czöndör Szabolcs ez alkalomból írt levelében így foglalta össze a klubest célját:

“A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért munkáját az e-kereskedelem magyarországi fejlődésében fontosnak érzem, és gondolom a tagságot is érdekli, milyen fő ellenőrzési irányokat szab meg az adóhivatal ezen a területen. Az adóhivatalnak lépést kell tartania a gazdasági életben bekövetkezett változásokkal, így az internetes gazdaság előretörésével együtt az ellenőrzés irányait, sok esetben módszereit is változtatnia kell. Ezen törekvésnek egyik következményeként 2009-től fokozottabban ellenőrizzük az elektronikus kereskedelemben résztvevő vállalkozásokat, az adózási fegyelmet. Ez a változás a SZEK tagsága nem egy résztvevőjének is feltűnt, akikkel megpróbálunk korrekt kapcsolatot kiépíteni. Fontosnak érzem megjegyezni, hogy nem elsősorban a bírságolás a fő cél, hanem az adózási folyamatok helyes irányba terelése. Intenzív fellépésünknek nem az a célja, hogy a magyarországi internetes gazdaságot ellehetetlenítsük, hanem hogy az ezen a területen tapasztalható jogszabályi anomáliákat feltárjuk, az adózási fegyelmet erősítsük, és tudatosítsuk minden résztvevővel, hogy függetlenül a kereskedelem formájától, számítani kell ellenőrzésekre. Talán ezzel a fellépéssel is tudjuk erősíteni az önkéntes jogkövetést.”

 

Felhívjuk a sajtó munkatársainak figyelmét, hogy az APEH elektronikus kereskedelmet ellenőrző tevékenységével kapcsolatban további információkért az APEH sajtóosztályához forduljanak, melynek elérhetőségeit megtalálják a letölthető dokumentumban!