fbpx
 In Hírek, Kiemelt

Az Ecommerce Hungary Egyesület célja az elektronikus kereskedelem fejlesztése, terjedésének segítése, különös tekintettel az érintettek érdekeinek védelmére. Az Egyesület fontosnak tartja, hogy állást foglaljon és kifejtse véleményét, ha megítélése szerint ezek az érdekek valamilyen okból sérülnek, a fejlődés akadályba ütközik. Ilyen helyzetet idézett elő az internetes gyógyszerforgalmazásra vonatkozó szabályok megváltoztatása 2021. novemberében.

A gyógyszerforgalmazás fontos és kényes tevékenység, a koronavírus járvány idején különösen az. Az elmúlt évek nagy jelentőségű fejleménye volt az internetes gyógyszerforgalmazás megjelenése és elterjedése itthon és más országokban. A növekvő igények kielégítése érdekében, a modern digitális technológiát kihasználva, számos gyógyszertár döntött úgy, hogy megjelenik az online térben is. A járvány felértékelte az internetes rendelés és a házhozszállítás jelentőségét, mivel a zökkenőmentes ellátást a karanténszabályok betartása mellett, a fertőzésveszély minimalizálásával kell megoldani. Határozottan nő az internetes gyógyszervásárlók száma és a „kosarak” nagysága.

Az eddigi szabályozás szerint vényköteles készítményeket kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói vihettek házhoz, de vény nélküli termékeket a gyógyszertári vállalkozások által működtetett internetes boltokból (webshopokból) is meg lehetett rendelni. Ezeket a termékeket csomagküldő szolgáltatók juttatták el a címzettekhez. A gyógyszertörvény 2021 novemberében elfogadott módosítása szerint a jövőben bármilyen gyógyszert – így a nem vényköteleseket is – kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerészek, szakasszisztensek) vihetnek házhoz.

Az Ecommerce Hungary tisztában van azzal, hogy a gyógyszerforgalmazásnak biztonságosnak kell lennie, a fogyasztóknak pedig megfelelő tájékoztatást kell kapniuk a nem vényköteles termékekről is. Ugyanakkor úgy látja, hogy az új szabályozás gátolja a modern elektronikus kereskedelem fejlődését és terjedését, hátrányosan érinti az elektronikus kereskedelem felé orientálódó gyógyszertárakat, a webáruházak üzemeltetőit, fejlesztőit és más szolgáltatóit, az adott területen gátolja az innovációt, és félő, hogy külföldi szereplőket hoz előnyös helyzetbe.

Szervezetünk egyes olyan tagjai, akiknek számos, különböző méretű online patikai ügyfele van itthon és külföldön, az elmúlt időszakban látványos növekedést tapasztaltak a vény nélküli gyógyszerek online forgalmazásában. A rendelések számának növekedése jól mutatja fogyasztók örömmel éltek a kényelmes és a fertőzésveszélyt csökkentő megoldással, és azt is feltételezhetjük, hogy egyesek helyzetükből adódóan csak digitális csatornán juthattak hozzá az igényelt termékekhez. A Magyarországon működő logisztikai cégek garantálni tudják, hogy mindenki az általa rendelt termékeket kapja meg, kizárható, hogy illetéktelen személy férjen hozzá a küldeményekhez, a gyógyszerek előírt hőmérsékleten történő szállítása megfelelő csomagolással és szállítóeszközökkel biztosítható. A vásárlók tájékoztatása (akár közösen működtetett) online és telefonos vevőszolgálattal, termékinformációs vonalakkal megoldható.  A készítmények azonnali szállítással késedelem nélkül juttathatók el a megrendelőkhöz.

Mindezek alapján az Ecommerce Hungary Egyesület úgy látja, mivel az igények nőnek, a kockázatok pedig kezelhetők, kár lenne a fogyasztókat az modern és népszerű internetes vásárlás, a kereskedőket, fejlesztőket és más érintett szolgáltatókat pedig az innováció és szolgáltatásfejlesztés lehetőségétől megfosztani, a versenyt korlátozni, a nemzetközi fejlődési trendektől eltérni. Javasoljuk a szabályozás szélesebb körű egyeztetés alapján történő újragondolását.

Az Ecommerce Hungary állásfoglalása letölthető innen.

Az erről szóló sajtóközlemény letölthető innen pdf-ben és word dokumentumban.