fbpx
 In Hírek
Hamarosan nyilvánosságra hozzuk, hogy kik indulnak a SzEK.org november 27-i tisztújító taggyűlésén az egyesület különböző tisztségeiért. A névsorban az én nevem nem fog szerepelni. Ez a bejegyzés egyúttal afféle búcsú, bár hivatalosan majd 27-én is leköszönök és egyúttal beszámolok az elnökség hároméves munkájáról.

Nagyjából egy éve döntöttem el végleg, hogy nem indulok újra az elnöki pozícióért. A kérdés annak ellenére felmerült, hogy az alapszabály értelmében az elnök és az alelnökök csak egyszer újraválaszthatók, ám amikor ezzel előhozakodtam, mindenki azt válaszolta, nem baj, majd megváltoztatjuk az alapszabályt. Végül úgy döntöttem, ne tegyünk ilyet, és nem csak azért, hogy én ne legyek újra elnök, hanem azért is, hogy más se legyen két ciklusnál tovább.

2005. november 24-én egyike voltam a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Egyesület alapítóinak. Az alakulóülésen az akkor még csak maroknyi alapító alelnöknek választott, majd 2008-ban és 2011-ben a folyamatosan duzzadó tagság kétszer elnöknek. Az elnökként eltöltött hat évem alatt a SzEK.org egyesületből közhasznú egyesületté alakult, tagsága 39-ről nagyjából 250-re nőtt és mára az e-kereskedelmi szakma megkérdőjelezhetetlen, hadd ne mondjam, tekintélyes szakmai szervezetévé vált. Nyilvánvalónak tűnik, hogy egy ilyen sikersztori után az elnöknek folytatnia kellene a munkát.

Röviden elmondom, hogy miért gondolom másképp:

  • Egy hasonló léptékben növekedő magánvállalkozás esetében megszokott és normális, ha annak vezetője, aki meghatározza és részben prezentálja is a cég arculatát, működését, stílusát, mindaddig székében maradjon, amíg tevékenysége sikeres. Ám a SzEK.org nem magánvállalkozás, sikere nem múlhat egyetlen ember, vagy emberek egy szűk csoportja tevékenységén, nem függhet az ő elképzeléseiktől.
  • Az egyesület tagsága szükségképpen nagyobb létszámú és összetettebb, mint általában egy vállalkozás tulajdonosi köre. Ennek a sokszínűségnek, változatosságnak az egyesület életében is meg kell mutatkoznia, beleértve annak vezetését is.
  • Bármennyire sikeres is volt a tevékenységem, nem gondolhatom, hogy nálam senki sem tudná jobban csinálni. Aki ilyet gondol magáról, arról tesz bizonyságot, hogy elvesztette a jó vezetők egyik fontos képességét, a reális önértékelést. Biztos vagyok benne, hogy bőven akadnak még a tagságban, akik legalább olyan jól, vagy ha nem még jobban csinálják majd a SzEK.org vezetését, mint ahogy én tettem.
  • Vezető pozícióba kerülni egyrészt nagy megtiszteltetés és elismerés, másrészt komoly lehetőségekkel, és ennek megfelelően nagy felelősséggel is jár. Kötelességemnek érzem más, arra érdemes személyeknek átengedni ezt a lehetőséget – az ízlésemmel is ellenkezne, ha ezt akadályoznám; ugyanakkor remélem, a tagság is respektálja, ha az ezzel járó felelősséget sem akarom már tovább vállalni. (Csak zárójelben jegyzem meg, bár az elnöki pozíció normál ügymenetnél nem jelent megterhelő kötöttséget, de cserébe ha valamire muszáj azonnal reagálni – lásd pl. legutóbb internetadó –, nem számít, hogy a saját ügyfelednek kell prezentálnod vagy úszik a hosszú hétvégés szobafoglalásod. Az elnöknek nincs munkaideje, de szabadságra sem mehet.)
  • Végül, de nem utolsósorban: ha az Amerikai Egyesült Államok elnökei számára megfelel a két ciklus, ki vagyok én, hogy ezt felülbíráljam? 😉

Biztos vagyok benne, hogy november 27-én izgalmas választás lesz és olyan vezetők kerülnek a SzEK.org élére, akik töretlen, sőt, inkább új lendülettel viszik tovább az egyesület életét. Annak érdekében, hogy az új tisztségviselőket a tagság minél nagyobb létszámban válassza meg, kérlek benneteket, feltétlenül gyertek el! Annál is inkább, mert a taggyűlést követően az állófogadással egybekötött évzáró klubestet is megtartjuk, ahol ünnepelhetjük a régi és új csapatot!

Kis Ervin Egon

(Kérjük, a vacsora-látszám miatt jelezd a Facebook-on, ha ott leszel!)