fbpx
 In Hírek, Tudásbázis

2019. július 1-jén elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, amelynek eredményeként a banki átutalások a hét minden napján 5 másodpercen belül megérkeznek a fogadó félhez.

Az új fizetési infrastruktúrán megjelenő fizetési megoldások elsősorban az alábbi fő fizetési helyzetekben nyújthatnak alternatívát: sárga csekkes befizetésekbolti fizetések, webshopoknál történő fizetések, magánszemélyek közötti pénzküldés. (További alszegmensek, ahol az azonnali fizetési megoldások hozzáadott értéket jelenthetnek pl. adók és illetékek befizetése, hiteltörlesztés, iskolai befizetések)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az azonnali fizetési rendszer elindulásától épp azt reméli, hogy hatékony megoldást nyújt majd a készpénzes forgalom visszaszorítására. Rövid távon az azonnali fizetési megoldások a bankkártyát használókat terelhetik át az új fizetési megoldásokra, ami a webshopok számára jelentős költségmegtakarítást jelenthet majd.

A bankkártyás és az utánvétes készpénzes fizetés esetén is az internetes kereskedőnek akár több napot is várnia kell, míg a számláján elérhetővé válik az eladott termék ellenértéke. 2019. július 1. napját követően az azonnali fizetési infrastruktúrán keresztül végrehajtott fizetések ellenértéke azonnal megjelenik a kereskedő számláján.

Így működhet majd az azonnali fizetés a webshopokban

A webshopokban, a kosár értékének kifizetésére többféle azonnali fizetési megoldás is rendelkezésre áll majd. Az internetes kereskedők a fizetési opciók között (fizetés készpénzben, bankkártyás fizetés, fizetés utalványokkal) kínálhatják a közvetlenül a bankszámla terhére történő azonnali fizetést is (aminek „elődje” ma a „fizetés banki átutalással”).

Míg napjainkban a banki átutalással történő fizetésnél az ügyfélnek az internet bankjában meg kell adnia az átutaláshoz szükséges adatokat – a kedvezményezett nevét, a kedvezményezett számlaszámát, az összeget, továbbá a közlemény rovatban az elektronikus díjbekérő számlán feltüntett megrendelési számot –, 2019. július 1. napját követően már nem lesz ezekre szükség.

A kereskedők automatikusan összeállíthatják a banki átutalás indításához szükséges „adatcsomagot” az ügyfél helyett, ami az alábbi módokon történhet.

QR-kód lefotózásával indított banki átutalás

A banki átutalás indításához szükséges valamennyi adatot automatikusan, egy ún. QR-kódba csomagolja a kereskedő egy QR-kód generátor programmal. Ha az ügyfél rendelkezik mobilbanki applikációval (vagy letölti majd egy ún. harmadik feles fizetés-kezdeményezési szolgáltató mobilalkalmazását), akkor az applikáción keresztül a QR-kód lefotózásával automatikusan kitöltésre kerülnek a banki átutaláshoz szükséges mezők (a közlemény rovat is!) – a kosár ellenértékének pontos összegével együtt.

Az ügyfél feladata csupán, hogy ellenőrizze az adatokat és amennyiben azok helyesek, akkor a jóváhagyásával nyugtázza a megbízást a mobilbanki – vagy a harmadik feles fizetés-kezdeményezési szolgáltató – applikációjában.

Fizetési kérelemmel indított azonnali fizetés (átutalás)

Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik mobilbanki applikációval, vagy nem szokott hozzá a QR-kód fotózáshoz, akkor dönthet úgy is, hogy az azonnali fizetési megoldások közül a fizetési kérelmet választja. Ebben az esetben elegendő lehet csupán a mobilszámát megadnia a kereskedőnek.

A kereskedő – a számlavezető bankján, vagy harmadik feles szolgáltatón keresztül – az ügyfél mobilszámához (ún. másodlagos számlaazonosítórahozzárendelt bankszámlára fogja kiküldeni a banki átutaláshoz szükséges valamennyi adatot. Az ügyfél az internet bankján keresztül látja majd az előre kitöltött banki megbízást, amely csak a jóváhagyását követően kerül teljesítésre.

 

A szakmai tartalom elkészítését a FinTechGroup segítette.
Forrás: https://fintechzone.hu/a-webshopok-porgethetik-fel-az-azonnali-fizetest/