fbpx
 In Hírek

Akár félmillió forintos bírságot is kiszabhat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) azokra az internetes kereskedőkre, akik a vonatkozó jogszabályokban részletezett tájékoztatási kötelezettségeiknek nem tesznek eleget holnapjukon. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) felkérésére az Ormós Ügyvédi Iroda 23 SzEK.org-tag webshopját vizsgálta meg, melyek közül egyik sem tett maradéktalanul eleget a jogszabályi előírásoknak.

Az NFH 2009-ben kiemelten ellenőrzi az elektronikus kereskedelmi tevékenységeket, ennek keretében pedig az online áruházak tájékoztatási kötelezettségétnek betartását. Elektronikus kereskedelmi szolgáltatás nyújtása esetén fokozott figyelemmel kell eljárni a vonatkozó jogszabályokban részletezett tájékoztatási kötelezettség teljesítése érdekében, ugyanis az NFH akár 100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig terjedő bírsággal is sújthatja a jogsértőket.

Az Ormós Ügyvédi Iroda a SzEK.org felkérésére megvizsgálta a szövetség elektronikus kereskedelmi szolgáltatást nyújtó tagjainak weboldálát a tájékoztatási kötelezettség teljesítése szempontjából. A huszonhárom ellenőrzéssel érintett tag közül egyik sem tett maradéktalanul eleget a jogszabályi előírásoknak.

A honlapokon talált leggyakoribb hibák közé tartozik a szolgáltató személyére vonatkozó egyes adatok közlésének hiánya: a tagok 25 %-a a kötelező adatok nagy részét nem teszi hozzáférhetővé, és csak 1-2 tag felel meg teljes egészében ezen előírásnak. Az elállás jogáról a szolgáltatók 45 %-a, a szerződés megkötésének technikai lépéseiről pedig a 80 %-a nem, vagy nem megfelelően tájékoztatja a szolgáltatást igénybevevőket. Az Ormós Ügyvédi Iroda felmérése alapján a törvényben meghatározott adatkezeléssel kapcsolatos tényekről történő tájékoztatás követelményét is a tagok elenyésző, csupán 30 %-a teljesíti teljes egészében.

Mivel a SzEK.org kiemelt célja, hogy elősegítse az elektronikus kereskedelem jogszabályokban, és a SzEK.org etikai kódexében is megfogalmazott, jogszerű és tisztességes formáinak elterjedését, ezért minden tagnak egyedileg megküldtük a vizsgálat, az adott tag oldalára vonatkozó, részletes eredményét. Egyszeri alkalommal a webaudit a SzEK.org tagoknak díjmenetesen jár, további információ itt.

Sajtóvisszhang