fbpx
 In Tagi Hírek

Bemutatjuk milyen módszert alkalmazott a LogiNet Systems a leállás nélküli élesítésekhez az Auchan webáruházban

Egy-egy fejlesztés élesedése többórás, netán több napos folyamatot jelenthet a webshopnál. A forgalomkiesés elkerülhetetlen, hiszen a felhasználók ez idő alatt nem tudják elérni az alkalmazást. Emellett az átállás a fejlesztők számára túlórákkal, jellemzően éjszakai munkával jár, és egyúttal a vállalat részéről is HR-erőforrásokat igényel, hiszen az élesítésben ők is részt vesznek. A leállás nélküli élesítéssel ezek a problémák azonban áthidalhatók. Mi a leállás nélküli élesítés menete, és mik az előnyei?  Írásunkban bemutatjuk, milyen módszertant alakított ki a LogiNet arra, hogy az Auchan webshopban zavartalanul folyjanak a rendelések az új fejlesztések élesítése alatt is.

A fejlesztések kulcsfontosságúak a webshopon, hiszen a felhasználói igények, a piaci környezet változásaihoz folyamatosan alkalmazkodni kell. A kisebb fejlesztési csomagok élesítése megtörténhet pár óra alatt is, de a nagyobb release-k esetében ez akár több napot is igénybe vehet. Bármilyen nagyságú fejlesztésről is legyen szó, a cégnek számolnia kell azzal, hogy ez idő alatt az alkalmazásához nem tudnak hozzáférni a felhasználók. Még ha éjszaka is zajlik ez a folyamat, elkerülhetetlen a forgalomkiesés. Több napos leállás esetén pedig még jelentősebb ez a mínusz.

Az élesítés egyúttal HR erőforrásokat is igényel a cég részéről, hiszen a folyamatban a fejlesztői csapat mellett ők is részt vesznek. 

Mit jelent a leállás nélküli élesítés?

Ha az élesítés úgy történik, hogy annak során a felhasználók sem funkcióvesztést, sem felhasználói élmény csökkenést nem észlelnek a termékek böngészése, kosárba helyezése, vagy épp rendelés leadása közben, akkor leállás nélküli élesítésről beszélünk. Elképzelhető ennek egy “szűkített” változata is, hogy a weboldalon a tartalmat elérheti a felhasználó, de rendelni, vásárolni már nem tud.

A leállás nélküli élesítés alapfeltétele, hogy az élesítés folyamatába további szervereket kell bevonni. Ez lehetővé teszi a felhasználók több helyről történő kiszolgálását, valamint irányítani lehet ezáltal, hogy a rendelkezésre álló szerverek közül melyekről történjen a kiszolgálás, melyek futtassák a felhasználók által épp használt applikációt. 

A  felhasználók által nem használt szervereken megtörténik az új kód kihelyezése (élesítés), amelyet követően lehetőség van arra, hogy az egész folyamatot éles környezetben, de az éles adatbázis használata nélkül (egy azzal megegyező, párhuzamosan üzemeltetett adatbázison) a vállalat is tesztelhesse. Ezt követően kerül sor az adatbázis-módosításokra, amelyek a felhasználók elé is kikerülnek.

A módszertan megoldást jelent arra is, hogy a régi kódon futó rendszerbe bejelentkezett felhasználó által összeállított kosár érvényes legyen az újon is mindaddig, amíg az új kód értelmezni tudja a munkamenetbe mentett struktúrát és adatokat.

>> Olvass tovább a módszertanról, illetve hogyan valósítja meg a LogiNet a leállás nélküli élesítést az Auchannál a rendelési folyamat zavartalan működése mellett.

Milyen előnyei vannak a leállás nélküli élesítésnek?

  • Ezzel a módszertannal megszűnnek az éjszakai, hétvégi rendszerleállások, és nem jelent többlet terhet a vállalatra nézve munkaerő szempontból sem. Akár többnapos élesítésre is sor kerülnek ennek keretében, miközben a felhasználók nem vesznek észre ebből semmit.
  • A leállás nélküli élesítéssel elkerülhető az üzletmenet és ügyfélkiszolgálás leállása, ami az e-commerce vállalatok mellett a fintech, vagy healthtech startupoknál, enterprise vállalatoknál is előnyös.
  • Nem kell adatvesztéstől tartani a folyamat során a beépített biztonsági megoldásoknak köszönhetően.
  • Az élesítés folyamata szabályozható, azaz kontrollálható, hogy a rendszer milyen ütemben hajtsa végre az egyes műveleteket. Ezáltal elkerülhető az alkalmazás működésében bármilyen lassulás, fennakadás.

Ismerd meg a módszertan további előnyeit, kihívásait, mik a feltételei, milyen esetekben érdemes ezt a folyamatot választanod. 

 

A szerzőről: LogiNet Systems Kft.

A LogiNet közel 15 éve foglalkozik egyedi e-commerce rendszerek bevezetésével és fejlesztésével. Az e-commerce területen webáruház és mobil applikáció (akár appshop) indítására is van saját megoldásunk, így a folyamatos e-commerce növekedést ökoszisztémaszerűen tudjuk támogatni.

Hazai top e-kereskedőkkel dolgozunk együtt, főbb referenciáink között van az Auchan web és mobil app, Szimpatika WebTér, Vodafone, Mountex, illetve a Garmin.

Tapasztalatunk van a nagy fiókhálózattal rendelkező, és az online térbe való belépést megcélzó fejlesztések terén is, ahol az omnichannel élmény kialakítása kiemelt szerepet kap.