fbpx
 In Hírek

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), valamint 25 szervezet - köztük a SzEK.org - jóvoltából elkészült a Felelős Vállalatirányítási és Üzleti Etikai Szótár, ami hozzájárul a felelős és tisztességes, ezáltal versenyképesebb vállalati működés gondolatiságának erősítéséhez hazánkban. A szótár 125 szócikkben ismertet és magyaráz meg eddig magyarul nem ismert vagy nem használt üzleti etikai és vállalatirányítási kifejezéseket.

Több száz önkéntes munkaóra, 125 szócikk, 25 terjesztési partner, 5 szerkesztő. Ennyi kellett ahhoz, hogy elkészüljön a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Felelős Vállalatirányítási és Üzleti Etikai Szótárá-nak második, bővített kiadása. A szótár számos eddig magyarul nem ismert vagy nem használt üzleti etikai és vállalatirányítási kifejezést magyaráz meg és értelmez, ezáltal segítve az etikus vállalati viselkedési modellek kutatását és átültetését a mindennapi gyakorlatba. Az új szótárnak köszönhetően a jövőben a magyar üzleti nyelvben is meghonosodhatnak olyan – eddig túlnyomórészt angol nyelven használt – kifejezések, mint „Insider Trading” (bennfentes kereskedelem), „Chinese Wall” (kínai fal), ’Whistleblower” (közérdekű bejelentő), továbbá megtudhatjuk, mit jelent speciális gazdasági környezetben a „fehér lovag” vagy az „arany ejtőernyő”. A szócikkek bővülésén kívül az idei kiadvány újdonsága, hogy a definíciókat magyarul is leíró oszloppal egészült ki az egyszerűbb kezelhetőség, és a felsőoktatásban napi szintű alkalmazhatóság érdekében.

A szótár létrehozásának gondolata az AmCham Felelős vállalatirányítási és üzleti etikai bizottságának első workshop-ján merült fel 2006 őszén a jelen lévő professzorok javaslatára. Az akkor kitűzött cél, miszerint a kiadvány egyik fő küldetése az üzleti oktatás segítése és ezen keresztül a felelős üzleti gondolkodás meghonosítása, illetve a gyakorlati szakemberek mindennapi munkájának segítése, azóta sem változott. Az elmúlt öt évben a szerkesztők folyamatosan fejlesztették az igényes és hiánypótló szógyűjteményt, és a mostani állapotot sem tekintik véglegesnek, hiszen ahogy ők fogalmaznak, ez egy „élő” szöveg.

A Felelős Vállalatirányítási és Üzleti Etikai Szótár második kiadása komoly szervezeti összefogással készült el. A szerkesztői munkában az AmCham mellett a Közép-Európai Egyetem (CEU) és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) vett részt, akikkel a bizottság más projektekben is szorosan együttműködik. A szótár terjesztésében további 23 intézmény, többek között oktatási, üzleti, pénzügyi szövetségek, kereskedelmi kamarák, vállalati és nemzetközi szervezetek vesznek részt: 3000 nyomtatott példány rajtuk keresztül juthat el az érdeklődőkhöz. (A SzEK.org tagjai igényelhetnek az ingyenes szótárból. Ehhez kérjük, írják meg emailben az admin@szek.org-ra, hogy milyen címre postázzuk a szótárt!)

„Tevékenységünk célja a magyar gazdaság átláthatóságának és versenyképességének növelése. Azt szeretnénk, hogy minél többen megismerkedjenek az alapelvekkel, a legsikeresebb nemzetközi legjobb gyakorlatokkal, mert minél többen alkalmazzák azokat saját vállalkozásuk irányításában, annál inkább érezhető lesz a pozitív hatás az egész nemzetgazdaságra“ – emelte ki Czirják László, az AmCham vállalatirányítási és üzleti etikai bizottságának elnöke, aki korábban vendége volt a SzEK.org klubestjének is.

A Szótár kiadásával egyidejűleg az AmCham Felelős Vállalatirányítási és Üzleti Etikai bizottsága megjelent a közösségi média felületein is. Az új Facebook oldalon, melynek címe „A jövő vezetői“, mostantól minden, az AmCham által kidolgozott vállalatirányítási anyag és eszköz elérhető a főiskolások, egyetemisták és fiatal vállalkozók számára.

Az AmCham weboldalán megtalálható szótár és hasznos információk mellett megtalálható internetes tudástár (Online Resource Center) tartalmát ingyenes regisztrációt követően bármikor egyetlen kattintással el lehet érni.

A Felelős Vállalatirányítási és Üzleti Etikai Szótár összefoglalója az alábbi linkekről letölthető: