fbpx
 In Hírek

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület vezetői tegnap Budapesten megállapodást írtak alá arról, hogy együttműködnek a hazai e-kereskedelmi piac fejlődése és a fogyasztóvédelmi szabályoknak megfelelő működése érdekében. A közös munka első lépéseként a SzEK.org október 16-tól webshop minősítő rendszert indít el, melyben az NFH felügyeletével kialakított módszertan szerint jogszabályi, fogyasztóvédelmi és adatvédelmi szempontból fogja vizsgálni a minősítést kérő e-kereskedőket.

Tavaly a kiskereskedelmi forgalomnak már 2,4%-át tette ki az e-kereskedelem és mintegy 1,5 millió ember vásárolt az interneten a GKIeNET adatai szerint. A webshopok száma is több ezerre tehető, de ebből csak néhány száz hozza az idén várhatóan 175 milliárd forint körül alakuló e-kereskedelmi bevételt. Mivel egyre több a vásárló és eladni is egyre többen szeretnének, a fogyasztóvédelem szerepe is nő, az NFH feladatai sokasodnak. A SzEK.org, mint a hazai e-kereskedelem meghatározó szereplőit – e-kereskedőket, szállítócégeket, bankokat, fizetési szolgáltatásokat, fejlesztőket stb. – tömörítő szövetség, 2005. óta dolgozik azon, hogy a magyar online piacon jelenlévő webshopok tevékenysége megfeleljen a fogyasztóvédelmi szabályoknak és a fogyasztók elvárásainak egyaránt. Ennek érdekében konferenciákon és szakmai rendezvényeken adja át az e-kereskedők számára a minél jobb működéshez szükséges tudást, illetve tavaly óta a veddaneten.hu oldalon a fogyasztókat is tájékoztatja az online vásárlással kapcsolatos tudnivalókról.

 

“Együttműködésünknek már voltak előzményei – mondta el Kis Ervin Egon, a SzEK.org elnöke -, mivel az NFH munkatársai több rendezvényünkön is tartottak előadást fogyasztóvédelmi kérdésekről. Ezzel a megállapodással most egy szinttel feljebb léptünk, amitől többek között azt reméljük, hogy a jogalkalmazás mellett a jogalkotásra is nagyobb hatással tudunk lenni, ugyanis az együttműködés részeként a jogszabályok előkészítésében és véleményezésében is részt fogunk venni.”

Pintér István, az NFH főigazgatója elmondta: az elektronikus kereskedelemre vonatkozó jogszabályok olyan részletekbe menő előírásokat fogalmaznak meg, amelyek aprólékos jogismeretet és tudatos jogkövetést kívánnak meg a webshopokat üzemeltető szolgáltatóktól. Többek között ez az oka annak, hogy még a tavalyi évben is 85 %-os volt a hatósági ellenőrzések eredményeként rögzített kifogásolási arány. A főigazgató mindezek okán szükségesnek és hasznosnak tartja az együttműködést, és reményét fejezte ki, hogy a szabályosan működő kereskedők száma a jövőben jelentős mértékben növekedni fog.

Az NFH és a SzEK.org együttműködésének friss eredményeként október 16-án indul a Vedd a neten! webshop minősítő rendszer. A minősítést kérő e-kereskedők, amennyiben megfelelnek az NFH által is jóváhagyott jogszabályi, fogyasztóvédelmi és adatvédelmi felülvizsgálaton, erről egy minősítő tanúsítványt kapnak, amelyet a weboldalukon elhelyezve a fogyasztók is nagyobb bizalommal vásárolhatnak náluk. A program részleteit a SzEK.org elnöke október 16-án az Internet Hungary konferencián fogja ismertetni.