fbpx
 In Hírek

Közösségi vásárlás tagozat létrehozását kezdeményezte a SzEK.org keretén belül Kaprinay Zoltán, a Bónusz Brigád ügyvezetője. A tagozat célja, hogy egy, a csatlakozók által együttesen elfogadott etikai kódexet fektessen le a közösségi vásárlás oldalak működésének normáiról. Az etikai kódex véglegesítése után a tagozathoz csatlakozó cégek önmagukra nézve kötelezőnek ismerik majd el az abban leírtakat. A Bónusz Brigád mellett eddig a citybrands.hu üzemeltetője a Habostorta Kft. és a liners.hu üzemeltetője a Bookline.hu Nyrt. írta alá a kódexet, de az alapítók további cégek jelentkezését is várják.

A Közösségi vásárlás tagozat kezdeményezéséhez csatlakozó SzEK.org-tagok elkötelezettek abban, hogy becsületes, tisztességes és etikus módon működjenek, így kifejezetten elítélnek minden olyan közösségi vásárlás oldalt és szolgáltatópartnert, aki nem ebben a szellemben folytatja tevékenységét. Erre az alapelvre épül az etikai kódex is, amelyben többek között az átláthatóság, a felárazás elleni védelem, a pénzvisszafizetési garancia szerepel, de a vásárlóoldalak nem publikus szolgáltatói feketelistát is létrehoznának.

Az etikai kódex szerint csak olyan oldal tekinthető közösségi vásárlóoldalnak, amely transzparens, vagyis folyamatosan és egyértelműen megjelenik, hogy az adott szolgáltatást, terméket hányan vásárolták meg, és biztosítják, hogy az oldalon látható eladási számok a valóságos eladásokat tükrözik, azokat nem manipulálják. Szintén kerülendő magatartás az úgynevezett „felárazás”, amikor egy szolgáltatás vagy termék eredeti árát a közösségi vásárlás oldallal való együttműködést megelőzően felemelik, így az elérhető kedvezmény mértéke nem lesz valós. A magas minőség biztosítása érdekében a kódex szerint a szolgáltatók ideális esetben szerződésben vállalják, a bónusszal/kuponnal érkező vásárlók minőségileg legalább olyan szintű kiszolgálást/ellátást/terméket kapnak, mint minden más vásárló, vendég, ügyfél. Mindezek biztosítása érdekében jönne létre az a folyamatosan frissülő, nem publikus „feketelista”, amelyen a vásárlóval, vagy a közösségi vásárlás oldallal szemben etikátlanul eljáró szolgáltatók szerepelnének.