fbpx
 In Hírek

Nem engedélykérést, csak bejelentési kötelezettséget ír elő a jogszabály az e-kereskedők számára – hívja fel a figyelmet a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) sajtóközleményében, reagálva az Index.hu múlt heti cikke nyomán több helyen megjelent téves információkra.

Az Index.hu „Újra engedélyköteles az online kereskedelem” címmel jelentetett meg cikket múlt hét pénteken, ezzel felzúdulást keltve az e-kereskedők körében. Mivel több kereskedő fordult a SzEK.org-hoz tanácsért, a szövetség jogásza áttekintette a vonatkozó szabályokat. Eszerint valójában szó sincs engedélyhez kötöttségről, csak – a vonatkozó EU irányelvvel összhangban – egyszerű bejelentési kötelezettséget ír elő a jogszabály, ami semmilyen módon nem értelmezhető piacra lépési korlátként. Ez a szabály ráadásul nem kifejezetten az elektronikus kereskedelemre vonatkozik, hanem bármilyen – akár offline, akár online – kereskedelmi tevékenységre egységesen; célja pedig csupán az, hogy a felügyeletet gyakorló hatóságok naprakész információkkal rendelkezzenek arról, hogy kik folytatnak kereskedelmi tevékenységet Magyarországon. A bejelentési kötelezettséget egyébként nem a cikkben hivatkozott kormányrendelet írta elő, hanem már korábban is törvényi szintű szabályozás rögzítette: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény. Ennek júniusban módosított és 2009. október 1-jétől hatályos 3. § (1) bekezdése szerint: „aki a Magyar Köztársaság területén kereskedelmi tevékenységet kíván folytatni, köteles az erre irányuló szándékát a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni.” A bejelentéssel kapcsolatos tudnivalókról a SzEK.org egy rövid ismertetőt tett közzé a weboldalán.

A SzEK.org kéri a tagjait és minden webáruház tulajdonost, hogy a leírtak szerint eljárva tegyen eleget a bejelentésnek. Addig is szeretné megnyugtatni a kereskedőket, hogy a bejelentési kötelezettség elmulasztásának szankcionálásával kapcsolatos jogszabályok egyelőre nem léptek hatályba, így kétséges, hogy a hatóságok valóban szabhatnak-e ki bírságot.

A SzEK.org egyébként örömmel tapasztalja, hogy az elmúlt évtized jogalkotási munkájának eredményeképpen számos, az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó, az uniós joganyaggal összhangban lévő jogszabály született, de ezzel együtt továbbra is fontosnak tartja, hogy az e-kereskedelem fogalma jogszabályi szinten, pontosan legyen meghatározva és megkülönböztetve a csomagküldő kereskedelemtől. A szövetség az ehhez szükséges jogszabály-módosításokra javaslatokat készít az illetékes minisztériumok számára.