fbpx
 In Hírek

Kedves Tagság,
Kedves Kollégák!

2017 novemberének végén ért az a megtiszteltetés, hogy a hazai online kereskedelmi szakma egy része bizalmat szavazott nekem, és dr. Ormós Zoltántól átvettem az Ecommerce Hungary elnöki tisztségét. Hatalmas feladatot kaptam, amely mellé hatalmas felelősség is társult. A célom pedig az volt hogy a megválasztásomkor tett vállalásaimat maradéktalanul teljesítsem, megfelelve az Egyesület Alapszabályában lefektetett célkitűzéseknek és a piaci szereplők elvárásainak egyaránt. A megválasztott elnökség mandátuma és így az enyém is három év elteltével hamarosan lejár, új irányító testületet választ a tagság. 

A következőkben ehhez a választáshoz szeretnék egy személyes, szubjektív iránymutatást adni, azokra a tapasztalatokra építve amit elnöki munkám során szereztem.

Az Ecommerce Hungary legfontosabb feladata a hazai online kereskedelem fejlődésének segítése, az ezen a területen dolgozó vállalkozások érdekképviselete, tudásmegosztás és egy kölcsönös bizalmon alapuló, baráti légkörben működő szakmai közösség fenntartása. Napjainkra a kereskedelem átalakult, a hagyományos kommunikációs és értékesítési csatornák mellett a cégek számára elengedhetetlen az internetes jelenlét is – ezért a munkánk egyre sokszínűbb, és egyre több a szektorba bekapcsolódó szereplő is. A következő 4 évre felálló Elnökség feladata éppen ezért minden eddiginél fontosabb és szerteágazóbb lesz.

Az online értékesítés nem pusztán egy webshop üzemeltetését jelenti – a logisztikai, pénzügyi, marketing és egyéb területek is fontos részét képezik a kereskedelemnek. Éppen ezért az Egyesület feladata hogy a teljes iparág működését figyelemmel kísérje. Véleményem szerint úgy érheti el a Szövetség a kitűzött céljait, úgy lehet hatékony az Elnökség működése, ha összetétele diverz. A testületben nem csak kereskedőkre van szükség, hanem a kapcsolódó szektorok elismert, nagy tudással és tapasztalattal rendelkező képviselőire is.

Az Elnökség munkája igazi csapatmunka: de ahhoz hogy a hozott tudásból elért eredmény legyen, a megválasztott elnökségi tagok részéről az erre fordított időre, és konkrét munkavégzésre is szükség van. Nem elég pusztán a tenni akarás, biztosítani kell a rendelkezésre állást akkor is, ha ehhez nem társul semmilyen előny vagy ellenszolgáltatás. Az Egyesület közhasznú státusza megkövetel bizonyos alap tevékenységeket, amely elvégzéséhez az egyik szükséges erőforrás az Elnökség tagjainak rendelkezésre állása. Kérem, hogy csak olyan vállaljon tisztséget az Egyesület irányító testületében, aki biztosan tudja hogy a következő 4 évben időt és energiát is tud szánni a szükséges feladatok elvégzésére.

Az Egyesület életében az Elnök munkája operatív: személyével nem pusztán csak betölti a tisztséget, hanem aktív, mindennapos munkája kell ahhoz hogy a működés biztosított legyen, a szövetség eredményeket tudjon felmutatni, a szakma pedig az Ecommerce Hungary-ben egy olyan szövetségest lásson, aki értéket ad, értéket képvisel. Olyan Elnökre van szükség aki ismeri a szakmát, ismeri a folyamatokat, és lehetőség szerint rendelkezik már megfelelő kapcsolati rendszerrel. Kell hogy legyen víziója arról, merre tart hazánkban a kereskedelem fejlődése és milyen feladatok várnak majd az Egyesületre az elkövetkezendő időszakban. Kell hogy tudja képviselni az Szövetséget a legnagyobb hazai cégek vezetői előtt csakúgy, mint a kormányzatnál vagy a mienkéhez hasonló más szakmai testületnél. Szintén fontos hogy legyen nyitott a környező országok hasonló szervezeteivel, illetve nagyobb piaci szereplőivel való párbeszédre – őszintén bevallva én ezen az egy területen nem tudtam hozni a három éve vállaltakat. És ami a legfontosabb a leendő vezető tisztségviselő személyével kapcsolatban: legyen transzparens, biztosítsa az Egyesület átlátható működését, és kötelezze el magát maximálisan az Egyesület vezetése mellett a következő 4 évre.

Bízom benne, hogy a tisztújítás menete tisztességes és mindenféle egyéni érdeket mellőző folyamat lesz, aminek a végén egy igazán nagyszerű, a következő négy esztendőre maximálisan felelősséget vállaló grémium veheti majd át az Egyesület irányítását, valamint segítheti az eddigi legizgalmasabb és leginkább kihívásokkal teli időszakban a szakma fejlődését!

Sok sikert kívánok!

Nagy Sándor, elnök

2020. november 14.

Kapcsolódó anyagok: Tisztújítás 2020.