fbpx
 In Hírek

Budapest, 2015. január 8.

A mai napon a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SZEK.org) felvette a kapcsolatot az NGM illetékeseivel egy konzultációs folyamat megkezdése érdekében. A folyamat azt célozná, hogy egyértelmű helyzet alakuljon ki a vasárnapi üzlet zárvatartást előíró törvény értelmezésekor és alkalmazásakor. A magyar jogszabályoknak megfelelő elektronikus kereskedelem elterjedését célzó SZEK.org szerint ugyanis a sajtóban megjelent találgatások alkalmasak arra, hogy a jogkövető webáruházakat összezavarják, és arra is alapot adhatnak, hogy a webáruházak valamely szigorúbb értelmezés esetén bírságokkal lennének sújthatóak.

Mint ismeretes, március 15-én lép hatályba a 2014. CII. tv, mely azzal a céllal, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen a kereskedelmi tevékenység gyakorlásának szabadsága, valamint a vasárnap, illetve munkaszüneti napokon dolgozók érdekei között és hogy a családi közösségek megtartóerejét erősítse, elrendelte, hogy a kiskereskedelmi üzletek törvényben vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel –

    a)  kiskereskedelmi napokon csak 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva,

    b)  vasárnap és munkaszüneti napokon zárva kell tartsanak.

A probléma abból fakad, hogy sajtóinformációk szerint az NGM egyik, meg nem nevezett tisztségviselője kiterjesztően értelmezi  ezt a szabályt: álláspontja szerint ez a tilalom kiterjed a vasárnapi, sőt a zárvatartási tilalom által nem érintett napokon a 22.00 és 06.00 óra közötti kiszállításokra is.
A SZEK.org a jelenlegi jogszabály  szövegéből nem látja közvetlenül és egyértelműen levezethetőnek az interneten vasárnap, vagy korábban rendelt termékek kiszállításának a tilalmát és a helyzet tisztázása érdekében egyeztetést kezdeményezett ma már az NGM illetékes tisztségviselőivel.

A SZEK.org a magyarországi e-kereskedelmi piac fejlődésének, jogszerű működésének és a fogyasztók tájékoztatásának, védelmének előmozdítása céljával tevékenykedő közhasznú egyesület.

Kapcsolat:
dr. Ormós Zoltán
SZEK.org elnöke
06 70 3600390