fbpx
 In Hírek
Az NGM által tervezett, az internetes forgalom után kivetendő különadó – annak mértékétől függetlenül – gátol mindenfajta fejlődést, visszafogja a gazdaságot, indokolhatatlan és életszerűtlen.

 

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org), mint a hazai digitális gazdaság meghatározó szervezete, tiltakozik a tervezett internetadó bevezetése ellen!

Tiltakozásunkat az alábbiakkal indokoljuk:

  • Az internetadó növeli a lakosság kiadásait. Az internetadó, alanyától és mértékétől függetlenül, közvetlenül kihat az internet-hozzáférés biztosításával járó költségek alakulására, jelentős mértékben növelve azokat. Az internetszolgáltatás díja nem tartalmaz extraprofitot, amely ezt a pluszterhet fedezné, így elkerülhetetlenül emelkedni fog.

  • Az internetadó gátolja a gazdasági fejlődést és növekedést, ezért közvetetten az adóbevételek csökkenéséhez vezet. A XXI. század minden gazdasági, társadalmi és egyéni tevékenységben óriási szerepe van az informatikának. Internet nélkül nincs gazdaság, nincs oktatás, nincs egészségügy, nincs kommunikáció. Az internet a modern világ ütőere. Az internetet külön, az amúgy is létező adóterheken felül megadóztatni, bármilyen mértékben, mindenképpen kihat az élet minden területére. Az ütőér elszorítása elkerülhetetlenül a szervezet teljesítményének csökkenésével jár.

  • Az internetadó indokolatlan, mert az internet-hozzáférés nem luxus, nem termel extraprofitot, nem károsítja a környezetet, nem terheli a társadalom és a családok életét. Ezzel szemben az internet-hozzáférés a hétköznapi élet, az egyéni boldogulás, a gazdasági prosperitás elengedhetetlen eszköze, amely közvetlen és közvetett hatásain keresztül pozitívan befolyásolja az életminőséget, a tájékozódás, a tudáshoz való hozzáférés lehetőségeit; csökkenti a környezet káros terhelését, megkönnyíti és támogatja az emberek egymás közötti személyes, családi és gazdasági kapcsolatainak működését.

  • Az internet-hozzáférés díjai már ma is magas adóterheteket tartalmaznak. Elég a 27%-os áfára gondolni, amely közvetlenül a díjat terheli. Közvetett módon az internet előfizetési díjának további jelentős része az államkasszába vándorol társasági adó, helyi iparűzési adó, szociális hozzájárulási adó, személyi jövedelemadó, nyugdíjáruék, egészségbiztosítási járulék, EVA, KATA és számos egyéb adónem formájában, melyeket az internetszolgáltatási infrastruktúra létrehozásában és működtetésében résztvevő összes gazdasági szereplő és magánszemély külön-külön is megfizet.

  • Az internetadó teljesen életszerűtlen. Az internet-hozzáférések díjszabása az egész világon örvendetes módon egy irányba halad: a hálózatok igénybevevői általában csak a hozzáférésért fizetnek, a forgalom után nem. A forgalom alapú adó bevezetése drámai módon megváltoztatja a szolgáltatás üzleti környezetét, és a nemzetközi trendekkel harmonizáló díjszabások fenntartását ellehetetleníti.

Fentiek alapján a SzEK.org határozott álláspontja, hogy az internet-hozzáférés megkülönböztetett adóztatása semmilyen módon nem elfogadható, ezért minden rendelkezésére álló eszközzel fellép ellene! Az internet-hozzáférés adóztatását érintően egyetlen változást tudunk támogatni: a hozzáférési díj áfa-kulcsának 0%-ra csökkentését. Ha a fentiek alapján nem világos, hogy ennek miért lenne pozitív hatása a gazdaságra és az adóbevételekre, akkor szívesen adunk erre további magyarázatot.

Sajtóközlemény letöltése »