fbpx
 In Beszámoló, Hírek

A május 17-ei Akadémiánk a crossborder e-kereskedelem témája köré épült. Nem véletlenül.

Ugyanis azt tapasztaljuk, hogy a magyar e-kereskedők sokkal alacsonyabb számban nyitnak a külföldi piacok irányába, mint akár más EU-s országok, például Csehország, Lengyelország vagy Románia.

A Shoprenter egy felmérése alapján a magyar e-kereskedők 86,5%-a kizárólag csak Magyarországon értékesít, ami egy meglepően nagy szegmens.

Első előadónk, Pajda Marianna szerint – aki a Csomagkuldo.hu-tól érkezett hozzánk – az egyik legmeghatározóbb oka ennek a hazai válllalkozók bátortalansága. Míg külföldön mindennapi beszédtéma, sőt, kifejezetten presztízs, ha egy cég határokon átívelő kereskedelmet folytat, addig itthon alig beszélnek róla a vállalkozók. Marianna azt is elmondta, hogy sok éves tapasztalata szerint a siker titka kettő tényezőből áll:

  1.  Pontos piaci információk megbízható forrásból
  2. A vásárlóközönség alapos megismerése

Első lépésként, logisztikai szempontból talán a legegyszerűbb a környező országokat megismerni. Olyan apró eltérések is fontosak lehetnek, mint hogy a román vásárlók inkább telefon, míg a csehek email-központúak ügyfélszolgálati ügyintézés területén, vagy pedig hogy mennyire árérzékenyek, milyen átvételi és fizetési módokat preferálnak.

Végezetül pedig megosztotta velünk azt a 11 hibát, ami mindenképp elkerülendő külföldi terjeszkedés során. Ide tartozik a csak egy piacra való lépés, az anyanyelvi szinten beszélő munkatárs hiánya, vagy éppen a helyi társadalmi szokások, emberi attitűdök figyelmen kívül hagyása.

Következő két előadónk – Weidlich Dávid és Kővári István – a Citibanktól érkezett hozzánk és a digitális banki termékekről tartottak előadást crossborder igényekre szabva. A Citibank igazi crossborder szereplő, hatalmas a globális lefedettséggel, és éppen ezért hatalmas tapaszatalattal. Számos olyan megoldást fejlesztenek, ami meglepően egyszerűvé teszi a crossborder e-kereskedelmet pénzügyi tranzakció szempontjából.

Például közös platformra hozza adott cég minden egyes külföldi számláját, hogy ne kelljen őket egyesével, külön-külön kezelni. Vagy éppen megspórolja nekünk a banki felületre való belépést, ezt egyszerűen megtehetjük a saját vállalatirányítási rendszerünkön keresztül is. A fejlesztéseik központjában az automatizálás és a minél hatékonyabb, biztonságosabb pénzkezelés áll a lehető legmodernebb technika által.

És ha már a legmodernebb technikáról van szó: harmadik előadóink – Nagy Réka és Bogdán Barnabás – egyenesen a Googletől érkeztek Akadémiánkra. Lehengerlően hasznos és nagy százalékban ingyenes eszközöket mutattak meg nekünk, melyek tökéletesek, ha külföldi nyitásban gondolkodunk. Például a Consumer Barometer egy fantasztikus online piackutatási eszköz, míg a Market Finder abban segít, mely piacok a legérdekesebbek a cégünk számára.

Utóbbi megmondja például, mennyire könnyű üzletet alapítani az adott országban, vagy éppen melyik országban hányan kerestek rá a kulcsszavaidra. És ha megvan, merre érdemes menni, segít a stratégia és a kivitelezés területén is, például az Adwords Campaign Translator, mely a nyelvi akadályok áthidalására hivatott.

Az Akadémiát követő Klubesten pedig meghívtuk a hazai piac legjelentősebb szereplői közül azokat, akiknek már van konkrét tapasztalata a külföldi terjeszkedésben. Eljött hozzánk Sztípity Róbert a ShopBuildertől, a Szallas.hu, a Petissimo képviselője, valamint a házigazdánk Őri Gergely volt a Jateknet.hu-tól. A tartalmas beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy nem csak a közép-és hosszútávú stratégia tervezés, de a mindennapi operáció apró problémáinak gyors és hatékony kezelése is fontos az új piacokon való eredményes működéshez. De összességében bátorítottak mindenkit a külföldi nyitás irányába.

A crossborder lesz az egyik kiemelt témája az idei XV. Elektronikus Kereskedelem Konferenciának, június 5-6-án Visegrádon. Az Akadémián résztvevő előadók oda is sok érdekességet, példát, és gyakorlati tapasztalatot hoznak majd.

Crossborder akadémia 2018. május 17. Crossborder akadémia 2018. május 17. Crossborder akadémia 2018. május 17.