Crossborder akadémia 2018. május 17. beszámoló

 In Beszámoló, Hírek

A május 17-ei Akadémiánk a crossborder e-kereskedelem témája köré épült. Nem véletlenül.

Ugyanis azt tapasztaljuk, hogy a magyar e-kereskedők sokkal alacsonyabb számban nyitnak a külföldi piacok irányába, mint akár más EU-s országok, például Csehország, Lengyelország vagy Románia.

A Shoprenter egy felmérése alapján a magyar e-kereskedők 86,5%-a kizárólag csak Magyarországon értékesít, ami egy meglepően nagy szegmens.

Első előadónk, Pajda Marianna szerint – aki a Csomagkuldo.hu-tól érkezett hozzánk – az egyik legmeghatározóbb oka ennek a hazai válllalkozók bátortalansága. Míg külföldön mindennapi beszédtéma, sőt, kifejezetten presztízs, ha egy cég határokon átívelő kereskedelmet folytat, addig itthon alig beszélnek róla a vállalkozók. Marianna azt is elmondta, hogy sok éves tapasztalata szerint a siker titka kettő tényezőből áll:

  1.  Pontos piaci információk megbízható forrásból
  2. A vásárlóközönség alapos megismerése

Első lépésként, logisztikai szempontból talán a legegyszerűbb a környező országokat megismerni. Olyan apró eltérések is fontosak lehetnek, mint hogy a román vásárlók inkább telefon, míg a csehek email-központúak ügyfélszolgálati ügyintézés területén, vagy pedig hogy mennyire árérzékenyek, milyen átvételi és fizetési módokat preferálnak.

Végezetül pedig megosztotta velünk azt a 11 hibát, ami mindenképp elkerülendő külföldi terjeszkedés során. Ide tartozik a csak egy piacra való lépés, az anyanyelvi szinten beszélő munkatárs hiánya, vagy éppen a helyi társadalmi szokások, emberi attitűdök figyelmen kívül hagyása.

Következő két előadónk – Weidlich Dávid és Kővári István – a Citibanktól érkezett hozzánk és a digitális banki termékekről tartottak előadást crossborder igényekre szabva. A Citibank igazi crossborder szereplő, hatalmas a globális lefedettséggel, és éppen ezért hatalmas tapaszatalattal. Számos olyan megoldást fejlesztenek, ami meglepően egyszerűvé teszi a crossborder e-kereskedelmet pénzügyi tranzakció szempontjából.

Például közös platformra hozza adott cég minden egyes külföldi számláját, hogy ne kelljen őket egyesével, külön-külön kezelni. Vagy éppen megspórolja nekünk a banki felületre való belépést, ezt egyszerűen megtehetjük a saját vállalatirányítási rendszerünkön keresztül is. A fejlesztéseik központjában az automatizálás és a minél hatékonyabb, biztonságosabb pénzkezelés áll a lehető legmodernebb technika által.

És ha már a legmodernebb technikáról van szó: harmadik előadóink – Nagy Réka és Bogdán Barnabás – egyenesen a Googletől érkeztek Akadémiánkra. Lehengerlően hasznos és nagy százalékban ingyenes eszközöket mutattak meg nekünk, melyek tökéletesek, ha külföldi nyitásban gondolkodunk. Például a Consumer Barometer egy fantasztikus online piackutatási eszköz, míg a Market Finder abban segít, mely piacok a legérdekesebbek a cégünk számára.

Utóbbi megmondja például, mennyire könnyű üzletet alapítani az adott országban, vagy éppen melyik országban hányan kerestek rá a kulcsszavaidra. És ha megvan, merre érdemes menni, segít a stratégia és a kivitelezés területén is, például az Adwords Campaign Translator, mely a nyelvi akadályok áthidalására hivatott.

Az Akadémiát követő Klubesten pedig meghívtuk a hazai piac legjelentősebb szereplői közül azokat, akiknek már van konkrét tapasztalata a külföldi terjeszkedésben. Eljött hozzánk Sztípity Róbert a ShopBuildertől, a Szallas.hu, a Petissimo képviselője, valamint a házigazdánk Őri Gergely volt a Jateknet.hu-tól. A tartalmas beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy nem csak a közép-és hosszútávú stratégia tervezés, de a mindennapi operáció apró problémáinak gyors és hatékony kezelése is fontos az új piacokon való eredményes működéshez. De összességében bátorítottak mindenkit a külföldi nyitás irányába.

A crossborder lesz az egyik kiemelt témája az idei XV. Elektronikus Kereskedelem Konferenciának, június 5-6-án Visegrádon. Az Akadémián résztvevő előadók oda is sok érdekességet, példát, és gyakorlati tapasztalatot hoznak majd.

Crossborder akadémia 2018. május 17. Crossborder akadémia 2018. május 17. Crossborder akadémia 2018. május 17.

Legutóbbi bejegyzések
Ecommerce HungarySAJTÓKÖZLEMÉNY: Közösen támogatja a nemzetközi e-kereskedelmet a DHL és a Magento​