fbpx
 In Hírek

Megkezdte működését a Fair Business elektronikus kereskedelmi minősítő és alternatív vitarendező szolgáltatás - tudatta sajtóközleményében a szolgáltatást üzemeltető konzorcium. A szervezet az elektronikus kereskedő kérésére több szempontból minősíti annak webáruházát, továbbá a vásárlás során kialakult esetleges viták rendezéséhez is igénybe vehető. A rendszer célja, hogy naprakész információkkal segítse a webáruházakat a jogszerű, felhasználóbarát e-kereskedelmi működtetésében, illetve a vásárlókat tájékoztassa a megbízható webáruházakról.

Augusztus végén, három civil szervezet (Infomediátor, MATISZ és az OFE) kezdeményezésére, számos kormányzati (EKK, NHH, NFH) és az információs társadalom fejlesztésében érdekelt valamennyi civil szervezet – köztük a SzEK.org – támogatásával megkezdte működését a Fair Business elektronikus kereskedelmi minősítő és alternatív vitarendező szolgáltatás. A rendszer célja, hogy naprakész információval segítse a webáruházak fejlesztőit és üzemeltetőit a jogszerű, felhasználóbarát elektronikus kereskedelmi szolgáltatások működtetésében, illetve vásárlókat tájékoztassa a megbízható webáruházakról, valamint segítse az esetleges viták gyors rendezését.

A Fair Business minősítő és online alternatív vitarendező szervezet az elektronikus kereskedelmi szolgáltató kérése alapján, jogi, felhasználóbarát és biztonsági szempontokból minősíti a szolgáltatást, amely egyben a vásárlás során keletkezett viták rendezéséhez is igénybe vehető. A követelményeknek megfelelő webáruház részére megkülönböztető márkajel és Fair Business tanúsítvány kerül kiadásra. A minősítést auditorok végzik, köztük Hernádi Gáborral, és Nagy Sándorral, a SzEK.org alelnökeivel. A minősítő testület elnökségében pedig Nagy Sándor, szövetségünk alelnöke képviseli a SzEK.org-ot.

Mit jelent a Fair Business tanúsítvány a vásárlóknak?

  • az elektronikus kereskedelem iránytűje, a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy megbízható kereskedővel léptek kapcsolatba;
  • igazolja, hogy a weboldalon működő elektronikus kereskedelmi szolgáltatás jogkövető magatartást tanúsít, adatkezelése, adatvédelme korrekt, honlapja, elektronikus kereskedelme, üzletvitele, a vevők megtartása iránti tanúsított magatartása felhasználóbarát;
  • garantálja, hogy a vásárlói panaszok gyors, online vitarendezés keretében történő orvoslását.

Mit jelent a Fair Business tanúsítvány az elektronikus kereskedelmi szolgáltatónak?

  • a vásárlók bizalmának növelésével többlet forgalmat eredményez;
  • csökkenti a szabálytalanság utáni bírságolás lehetőségét;
  • növeli a felhasználó barátságot, a vásárlások gyakoriságát;
  • a közös marketing, jelentős plusz reklám lehetőséget biztosít.

A Fair Business tanúsító szervezetéről, a minősítésről, a tanúsítványról és annak érvényességéről minden információ megtalálható a szolgáltatás honlapján.