fbpx
 In Hírek
A mai naptól, azaz 2014. június 13. péntek 0:00 órától új, az egész EU-ban egységes szabályozás lépett életbe az e-kereskedelemben. A legismertebb változás az elállási jog határidejének 14 napra növekedése, de néhány más szabály is változott.

A 45/2014. Korm. rendelet szabályai ma 0.00-kor léptek hatályba és jelentősen megváltoztatták a webáruházak működésének jogi környezetét. Az új rendelet alapján a mai naptól új szerződési feltételeket kötelesek alkalmazni a webshopok és más e-kereskedelmi szolgáltatók az egész Európai Unió területén. A Kormányrendelet az utolsó nagy aktusa a szektorra vonatkozó jogszabályváltozásoknak. Idén változott az elektronikus kereskedelemről szóló törvény és új Ptk. lépett hatályba március 14-től.

A SZEK.org felhívja a webshopok, a csomagküldő cégek és általánosságban véve az interneten szerződést kötő cégek figyelmét, hogy gondoskodjanak a jogszabályi megfelelőségről!

A legfontosabb változások, melyek a mai naptól hatályosak:

  • a fogyasztónak 8 munkanap helyett 14 naptári nap áll rendelkezésre arra, hogy minden következmény nélkül elálljon a vásárlástól
  • a visszaküldésre is szab már határidőt az új  jogszabály, a fogyasztó az elállási jog gyakorlásának napjától számított 14 napon belül köteles visszajuttatni az árut a kereskedőnek (azaz maximum a kézhezvételtől számított 28 napon belül)
  • a vállalkozás köteles gondoskodni arról, hogy a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye, hogy nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a nyilatkozat megtétele gomb vagy hasonló funkció aktiválásával jár, a gombot vagy a hasonló funkciót könnyen olvasható módon “fizetési kötelezettséggel járó megrendelés” vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni, amely jelzi, hogy a szerződési nyilatkozat megtétele a vállalkozás javára teljesítendő fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a vállalkozás nem tett eleget e bekezdésben foglalt kötelezettségének, a szerződés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni.
  • elállás esetén a vállalkozás nem köteles visszatéríteni a fogyasztónak az emelt díjú fuvarozásból eredő többletköltségeket, csak a normál fuvarozási díjat.

A változások átvezetését egy hónapon belül ellenőrizni fogjuk a Vedd a neten! Webshop Minősítőrendszerben is, és visszavonjuk azon kereskedők minősítését, akik nem tettek eleget az új jogszabályok előírásainak.

További információ:
dr. Ormós Zoltán
SZEK.org elnökségi tag
Telefon: 06 1 312 4007