fbpx
 In Hírek

Újabb jelentős állomásához érkezett a MÁV-START Zrt. egyre népszerűbb kényelmi szolgáltatása: 2010. október 21-től már nemzetközi utakra szóló menetjegyeket is lehet vásárolni a vasúttársaság e-ticket rendszerében. A szolgáltatás másfél éves fejlesztés eredménye, amelyet a MÁV-START Zrt. és a MÁV Informatika Zrt. közösen dolgozott ki. A MÁV-START Zrt. a SzEK.org tagja.

A rendszer indulásakor a legnépszerűbb és a leggyakrabban választott célállomásokra: Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Németországba és Romániába biztosított az online jegyváltás lehetősége. Az interneten keresztül történő vásárlás igénybevételével nemcsak a pénztárak előtti sorbanállás kerülhető el, hanem az ország negyven állomásán található jegykiadó automaták révén jelentősen bővült a nemzetközi menetjegyek elérési lehetősége is. A rendszerben egyelőre az ülőhelyes vonatokra lehet menetjegyet váltani, azonban a tervek szerint még az idei évben biztosított lesz a fekvő- és a hálóhelyes kocsikba történő online vásárlás lehetősége is. További fejlesztésként a jövőben folyamatosan bővül az utasok által választható úti célok kínálata is. A rendszer indulásával egyidejűleg az internetes ELVIRA menetrendi kereső a környező országok menetrendjeit is tartalmazza.

Újdonságot jelent az e-ticket rendszer belföldi irányokba történő használatához képest, hogy a nemzetközi utazások esetében számtalan tényező (a vonat szolgáltatásai, az utasok száma, életkora, az utazás időpontja) befolyásolhatja az árat, így az utazási ajánlatokat a rendszer az árak szerint rendezve mutatja meg. A nemzetközi jegyeket a belföldihez hasonlóan az internetes jegykiadó automatáknál lehet kinyomtatni, a fizetéskor kapott tíz számjegyű kód beütésével.

Az internetes menetjegy-vásárlást a személyszállító vasúttársaság 2008-ban indította el, a rendszer népszerűségét bizonyítja, hogy az eladott jegyek mennyisége már meghaladta az egymillió darabot. Az idei év áprilisában megvalósult az online számlakiadási szolgáltatás is, amelynek igénybevételével már a menetjegyekhez kiállításra kerülő számlák is az internetes jegykiadó automatáknál kinyomtathatók.

Az e-ticket rendszer fejlesztése folyamatos, a személyszállító vasúttársaság szívesen veszi a visszajelzéseket a személyes ügyfélszolgálatokon és a 06 40 49 49 49-es telefonszámon, hogy az utasok igényeit még jobban kiszolgáló rendszert működtessen, fejlesszen.